Wat is hypnose?

Sommige mensen zijn bang voor hypnose. De entertainment-wereld laat ze zien dat het iets onverklaarbaars en magisch is. Er is echter geen reden om bang te zijn. Het is helemaal niet zo dat de menselijke geest wordt ‘overgenomen’ door iemand anders. De gehypnotiseerde verliest helemaal niet de controle. Maar hoe werkt hypnose dan wel?

 

Over hypnose ofwel hypnotherapie bestaan dus veel misverstanden. Deze misverstanden zijn ontstaan door het gebruik van hypnose in de entertainment-wereld. Desalniettemin is hypnose meer dan wat er in de media wordt afgebeeld. We bevinden ons namelijk ook meerdere keren per dag in een staat van hypnose. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij je zo in gedachten verzonken bent, dat je de omgeving lijkt te vergeten.

Bij hypnose verkeren we ons in een staat van ontspanning en concentratie. Ons bewustzijn is verder weg en maakt zich los van het alledaagse. In deze staat ontspant het bewuste brein. Door deze ontspanning staat het onbewuste brein open voor suggesties. Hierdoor kan je je concentreren op de dingen die je graag wilt veranderen. Denk hierbij aan onzekerheden, angsten, verslavingen, trauma’s, etc. In hypnose wordt je niet belemmerd door je kritische factor. Deze kritische factor is een beschermingsmechanisme. Het oordeelt over of dingen waar of onwaar zijn. De kritische factor houdt niet van veranderingen en zal een belemmering zijn in het aan- en afleren van gedrag. In hypnose wordt deze kritische factor omzeilt om zo het onderbewustzijn te benaderen. Op deze manier kun je dingen veranderen door de bewustwording van oude overtuigingen, patronen, oude emoties en gedragingen.

 

Door hypnotherapie kan je inzichten krijgen, die je vroeger geen plek hebt kunnen geven. Door deze inzichten kan er heling ontstaan. Deze heling heeft direct invloed op het leven in het hier en nu. Hypnotherapie is uitgegroeid tot een succesvolle behandelmethode voor mensen die al jarenlang allerlei geestelijke en lichamelijke problemen ervaren.


Wat doet hypnose bij mensen met geestelijke en lichamelijke problemen?

Er zijn veel mensen met allerlei klachten waarbij hypnose een uitweg kan bieden. Denk maar aan verslavingen, fobieën, depressies en burn-out. Deze klachten komen in onze maatschappij veelvuldig voor. Maar ook slapeloosheid en stress zijn factoren die het dagelijks leven van een persoon negatief kunnen beïnvloeden. Hypnose biedt voor mensen met onder andere deze problemen een oplossing.

 

De oorsprong van vele klachten is te vinden in het menselijke onderbewustzijn. In de kinderjaren wortelen zich patronen, associaties en gewoonten in het onderbewuste. Deze patronen en gewoonten bepalen voor een groot deel ons gedrag. Hierdoor zijn de oorzaken van problemen zoals verslavingen, angsten en depressie te vinden in het onderbewustzijn. Bij een alcoholverslaving kunnen er in de onderbewuste een associatie zijn gevormd tussen alcohol en gezelligheid. Bij personen die overmatig eten, kan er een associatie tussen eten en troost zijn gevormd. In hypnose staat het onderbewuste open voor nieuwe ideeën en suggesties. Het is dan mogelijk om de oorzaak van allerlei klachten aan te pakken.


Hoe voelt hypnose?

Hypnose is zoals gezegd een natuurlijke staat van ontspanning en concentratie. Dit noemen we ook wel een trancestaat. Het voelt relaxt, ontspannen en gefocust. Je bent niet weg. Je kan spreken, denken, horen, argumenteren en liegen. In hypnose ben je volledig in controle en heb je zelf de regie.

 

Na een aantal hypnose-sessies merk je een duidelijke verbetering van de klachten. De klachten zouden zelfs volledig verdwenen kunnen zijn.


Veelgestelde vragen

Als hypnose nou zo goed werkt, waarom gaat dan niet iedereen naar een hypnotiseur?

Veel mensen weten helaas niet eens dat hypnose problemen kan oplossen. De media houden van showhypnose, want dat is gek en sensationeel, en geven erg weinig informatie over klinische hypnose. En juist klinische hypnose is bijzonder geschikt om veranderingen te maken in het onderbewustzijn. Mensen hebben hierdoor een beeld van hypnose dat niet klopt. Bovendien: hoe vind je een goede hypnotiseur?

 

Hoe werkt hypnose nou precies?

We zijn dagelijks in hypnose, het is een heel natuurlijke staat van zijn. Denk maar aan bijvoorbeeld dagdromen of in ‘flow’ dingen doen. In deze staat maakt een hypnotiseur gebruik van mechanismen die het brein al van nature heeft om veranderingen te maken in het onderbewustzijn. Hypnose is wetenschap en heel verklaarbaar, in het voorgesprek zal je dat heel goed uitgelegd krijgen.

 

Is hypnose niet heel eng?

Nee, hypnose is heerlijk ontspannen en een heel bijzondere ervaring. Je maakt de hele sessie gewoon mee en behoudt te allen tijde zelf de controle. Een hypnotherapeut kan alleen veranderen wat jij wil dat verandert.

 

Werkt hypnose altijd?

Hypnose werkt net als andere therapieën of medicijnen niet voor iedereen. Gelukkig komt dit bij hypnose niet zo vaak voor en je wordt natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid op de sessie zodat de slagingskans optimaal is.

 

Een hypnotiseur gebruikt vaak het woord ‘slaap’. Ga ik ook echt slapen?

Nee als je ooit in hypnose bent geweest zal je dit beamen: het is een heerlijke ontspannen en fantastische ervaring. Je raakt niet ‘weg’, je hoort alles en maakt alles mee.

 

Kan ik in hypnose blijven steken?

Nee, dit is niet mogelijk. De hypnotherapeut heft de hypnose op of je kunt het proces zelf stoppen.

 

Kan de hypnotiseur mij dingen laten doen die ik niet wil?

Nee, dat is onmogelijk. Een hypnotherapeut kan je alleen ‘dingen laten doen’ die je in het dagelijks leven ook zou doen. Zou je moreel iets verwerpen of normaal gesproken iets beslist nooit doen, dan doe je dat in hypnose ook niet.’

 

Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

In principe kan iedereen die de bereidheid heeft gehypnotiseerd worden.

 

Kan ik tegen mijn wil gehypnotiseerd worden?

Nee, je bereidheid is nodig om een staat van hypnose te verkrijgen.

 

Kan ik gehypnotiseerd worden zonder dat ik het weet?

Ook dit is niet mogelijk. Geen bereidheid is geen hypnose.

 

Hoe lang duurt een sessie?

Een sessie duurt ongeveer een uur tot anderhalf, inclusief het voorgesprek. In dit voorgesprek bespreken we wat de valkuilen zijn, de wensen en de verwachtingen.

 

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat heb?

Na de sessie heb je in veel gevallen direct resultaat. In enkele gevallen, zoals bij gewichtsbeheersing, kan het even duren voordat je resultaat ziet. Soms is het onderbewustzijn wat traag in het doorvoeren van de veranderingen en komt het resultaat wat later.

 

Hoe lang houden de veranderingen aan?

De veranderingen zijn, in veruit de meeste gevallen, direct en blijvend.

 

Kan ik na de sessie zelf autorijden?

Absoluut. Je lichaam voelt na de sessie nog een poosje erg ontspannen, maar je brein is helder en scherp.

 

Kan ik mijzelf hypnotiseren?

Ja dat kan. Zelfhypnose kun je leren. Je kunt alleen zelf geen veranderingen maken in je onderbewustzijn.